maandag 29 april 2013

Het afscheid nadert...

Beste bloglezers,

Eerst en vooral willen we jullie bedanken voor jullie vele bezoeken op onze blog. De kaap van 10.000 bezoekers is reeds enkele dagen geleden overschreden. Omdat we steeds veel tijd in onze blogberichten gestoken hebben, geeft dit voor ons een grote voldoening.

Hieronder volgen onze avonturen van het afgelopen weekend.

In onze party dress
Vrijdagavond (26 april) zijn we naar een ‘Gala-Diner’ of beter gezegd benefiet gegaan ten voordele van het ziekenhuis. We betaalden elk 1000 dalasi inkom en kregen hiervoor muziek, eten en drinken in de plaats. Én, we sponsorden ook het ziekenhuis. Met het geld wil men namelijk nieuwe materialen aankopen voor de bloedbank in het ziekenhuis, en meer mensen aanzetten om bloed te doneren. (Hier in Gambia wordt dit namelijk nauwelijks gedaan.) Op het toegangsticket stond vermeld dat het etentje om 20u begon. Omdat we nu reeds bijna drie maanden in Gambia verblijven, wisten we heel goed dat we daar niet om dat uur moesten zijn... Uiteindelijk kwamen we aan om 20u40, wat op zich nog veel te vroeg was. Er was bijna niemand aanwezig. Gelukkig waren dokter Hellen en Nathalie er wel al. We hadden beide behoorlijk wat honger en dorst, maar hier hebben we toch enige tijd op moeten wachten. Rond 22u kregen we uiteindelijk ons eerste drankje. Pas om 22u30 konden we aanschuiven aan het buffet. We legden ons bord goed vol, aangezien we grote honger hadden. Ons eerste bord was al redelijk snel leeg gegeten, maar omdat we nog honger hadden, wilden we nog eens aanschuiven. Dit was jammer genoeg niet mogelijk. Na 20 minuten ongeveer hadden ze al het eten al weggedaan. Wat we heel spijtig vonden aangezien het super lekker was. Tijdens het eten werden we behoorlijk gestoord. Er was namelijk een muziekgroepje dat voor sfeer zorgde, maar de muziek stond heel erg luid. We konden elkaar niet verstaan aan tafel, en kregen oorpijn. Na het eten en nog foto’s genomen te hebben met enkele dokters, gingen we terug richting Banjul. Rond 1 uur ’s nachts gingen we naar ons bedje.

Zaterdag 27 april hadden we afgesproken met één van de medewerkers van SOS kinderdorpen. Michelle werkt er als verantwoordelijke voor de ‘Kindergarden’ en nodigde ons uit bij haar thuis. Waar we die dag geen rekening mee hadden gehouden, was ‘cleaning day’. Van ’s ochtends tot ’s middags 13 uur was er geen enkele bushtaxi of taxi te bespeuren. We belden naar Michelle om te zeggen dat we niet konden komen, omdat het anders veel te laat zou zijn en we nog veel werk voor school hadden. Hier kon ze niet mee lachen, aangezien iedereen van haar familie op ons aan het wachten was en ze al eten had gekocht. We konden dus niet anders dan toch te gaan... Na een lange rit met de taxi kwamen we rond 14u aan bij Michelle thuis. We kregen er eten en zagen enkele familieleden. Wat we beide heel jammer vonden was dat bijna niemand iets tegen ons zei en dat Michelle meer dan de helft van de tijd weg was. Daar zaten we dan... Toen Anneleen om 15u45 zei dat we naar huis wilden gaan, was dit geen enkel probleem. Maar, we zitten nog steeds in Gambia... Uiteindelijk zijn we pas een uur later vertrokken. We waren behoorlijk laat thuis en hadden dan nog niets voor school kunnen doen.

Geen auto's in de stad wegens 'cleaning day'
Zaterdagavond en zondag hebben we goed doorgewerkt aan ons eindwerk. Na veel uren achter de laptop te zitten, raad te vragen aan elkaar, dingen te herlezen, het eindwerk door te sturen om door anderen te laten nalezen,... kunnen we dan ook met heel veel plezier zeggen dat ons eindwerk EINDELIJK af is!!! Het heeft ons heel veel zweet, net geen tranen en bloed gekost! (Joepie) Met een filmpje en popcorn sloten we het weekend af.

Deze ochtend (maandag 29 april) gingen we nog even naar het ziekenhuis. We hadden enkele foto’s laten afdrukken van onze stage op verschillende diensten. We schreven er een klein tekstje bij en gaven dit aan de verpleegkundigen waar we mee samen werkten, hier waren ze heel erg blij mee.

Morgen (dinsdag 30 april) zullen we in de voormiddag naar Tanji gaan. Dit is onze laatste uitstap hier in Gambia. We gaan naar een vogelpark dat blijkbaar de moeite waard is om eens te bezoeken. In de namiddag hopen we terug te zijn zodat we onze valiezen kunnen beginnen pakken.

Woensdagochtend (1 mei) gaan we nog enkele schooltjes bezoeken. We hebben namelijk via de school VEKBA in Aartrijke een schenking gekregen. Met dit geld hebben we hier op de markt en in een winkeltje heel veel spullen aangekocht. Omdat we met dit geld heel veel materiaal konden aankopen, zullen we dit aan verschillende lagere schooltjes geven. Zo krijgt iedereen een deel en is iedereen tevreden.

Enkele schoolmaterialen die we aankochten:
- 2 Klokken (in hout)
- Telraam
- Oefenbord (seizoenen, dagen van de week, het weer...)
- Letterblokken
- Letterborden
- Gommen
- Latten
- Potloden
- Slijpers
- Scharen
- Schriftjes

Voor de mensen die naar onze benefiet zijn gekomen en graag willen weten welke materialen we hebben aangekocht, volgt hieronder een opsomming:
- Bloeddruk- en saturatiemeters voor baby's, kinderen en volwassenen
- Thermometers
- Ambumasker
- Paracetamol
- Ontsmettingsmiddelen
- Steriele deppers
- Isobethadine
- Flamazine
- Inotiol
- Handschoenen
- Babyweegschaal

Materialen die we op de dienst 'Emergency' gaven
Verder willen we graag nog volgende mensen bedanken voor hun gesponsorde materialen die we in het ziekenhuis hebben kunnen afgeven:
- De nonkel van Anneleen (Johan)
- De gemeente Aalter
- De apothekers in Aalter, Aartrijke en Puurs
- De familie en kennissen van Jolien
- De A-mode in Aartrijke

De gekregen en aangekochte materialen vonden allemaal hun weg naar het Royal Victoria Teaching Hospital en worden nu ten volle gebruikt.

Hierbij willen we graag iedereen nog eens bedanken die aanwezig was op onze benefiet of die geld of materialen geschonken heeft. Natuurlijk willen we ook onze ouders en andere familieleden bedanken voor hun steun de afgelopen 3 maanden. We zullen blij zijn om jullie terug te zien!

Jolien & Anneleen

PS: Voorlopig zijn er geen wijzigingen voor onze terugvlucht. We landen normaalgezien donderdag 2 mei om 5u.35 in Zaventem.

1 opmerking:

  1. Beste Jolien en Anneleen,

    Zo te lezen hebben jullie er echt van genoten ... en blijkbaar geen heimwee gehad. Ik wens jullie nog een fijne avond en een goede vlucht richting België. 'k Ben al benieuwd om je in levende lijve terug te zien en om naar al je fameuze verhalen te luisteren.
    Tot héél binnenkort,
    De Thielskes,
    T. Hilde

    BeantwoordenVerwijderen