maandag 4 maart 2013

Dierenplezier op zondag

Op zondag 3 maart maakten we onze eerste uitstap, en wat hebben we hiervan genoten! We vonden het allebei wel eens tijd om Gambia te verkennen en buiten de straten van Banjul te lopen.

-          Blitsbezoek aan een islamitisch schooltje

Toen we plots kinderen in koor een tekst hoorden opzeggen, vroegen we aan de gids waar dit geluid vandaan kwam. Hij vertelde ons dat deze kinderen, ook al was het zondag, toch in school verwacht werden. Omdat we hier toch voorbij liepen, was het ideaal om eventjes binnen te springen. Het was net zoals we het ons hadden voorgesteld (een overvolle klas!). De klas bestond uit ongeveer 30 kinderen van 6 tot 9 jaar die met 4 op een bankje zaten. Hiernaast was nog een ander ‘lokaaltje’ voor de oudere kinderen, deze groep was iets kleiner. Vooraan hing een bord waarop met krijt Arabische tekens geschreven waren. Tijdens het lesmoment waren de ogen van alle kinderen een poos op ons, blanke toeristen, gericht. Nadien vroeg de verantwoordelijke van het klasje of we een donatie wilden doen. Dit deden we met plezier! Er werd ons gevraagd onze naam, land van afkomst en het gedoneerde bedrag in een boek te noteren. Het was een tof extra bezoekje.

-          1ste punt op de agenda: ‘The Crocodile Pool’


Dit is niet meer dan een grote vijver met daarin behoorlijk wat krokodillen. Langs de kant van de vijver lagen er ongeveer 30 te zonnebaden, in het water zouden er nog eens een 70-tal zitten. Hier wil je zeker niet invallen! Men had ons gewaarschuwd dat men je in het park aanspoort om de krokodillen aan te raken en dat je niets kan overkomen. Jolien raakte uiteindelijk een krokodil aan onder toezicht van een gids. Anneleen bekeek het eerder vanop een veilige afstand...

Er was ook nog een klein museum. Dit kon je vergelijken met 4 hutjes (niet van stro maar van degelijk materiaal) die met elkaar verbonden waren. In het ene hutje ging het over muziek, in het andere over de oorsprong van Gambia.

-          2de punt op de agenda: de Batikmarkt

We hadden hier eerder al foto’s van gezien, maar éénmaal aangekomen was het precies kleiner dan we verwacht hadden. Op deze plaats maken de mensen handgemaakte doeken en stoffen voor kleren of portretten. We mochten ook meehelpen met het maken van een doek. Wanneer je linkshandig bent, ben je volgens de Gambianen een kunstenaar. Misschien is er toch nog een andere toekomst voor Anneleen weggelegd. Jolien kreeg een prachtig paars-blauwe stof over haar hoofd. Deze kleuren worden vooral gebruikt bij een vrouw die gaat trouwen. Jolien was dus de bruid in spé!



-          3de punt op de agenda: de markt van Serrekunda

Hier loop je het best nooit alleen rond; je kan er alleen maar verdwalen! Gelukkig wist onze gids de weg en zijn we veilig uit de markt geraakt. Deze markt kan je vergelijken met de markt in Banjul: groot, vuil, behoorlijk wat geurhinder en erg warm...


-         4de punt op de agenda: ‘The Monkey Park’

Dit is gelegen in Kololi, een dorpje op een 20 à 30-tal minuten rijden met de 'bushtaxi' vanuit Banjul. Het park is behoorlijk groot en je vindt er uiteraard apen terug (1 soort). Ook vind je er een prachtig stukje natuur. Het park heeft namelijk heel wat oude bomen en op de achtergrond hoor je de zee. Kortom, een oase van rust (als de apen niet op jou springen natuurlijk).

-           5de punt op de agenda: ‘Voodoo’

Waar de naam vandaan komt weten we zelf niet, maar het heeft alleszins niets met de plek zelf te maken. Dit restaurant – barretje ligt vlakbij de zee. Je kan er overheerlijk eten of gewoon iets drinken. Bovendien kan je ook nog eens gratis gebruik maken van de strandstoelen. Met het prachtige uitzicht van de zee recht voor je. Hier hebben we even onze ogen toegedaan en iets gegeten. Verder kan je er ook paardrijden. Wanneer we nog eens naar Voodoo gaan, zullen we waarschijnlijk een korte trip maken op het strand te paard. Verder is dit stadje volledig anders dan Banjul. Er bevinden zich een aantal hotels vlakbij wat dus voor veel meer toeristen zorgt. We kregen even een vakantiegevoel...

Als afsluiter van de dag maakten we nog een strandwandeling met de zon die stilaan onderging. Met deze ontspannende dag sloten we onze eerste maand in Gambia af.

En voor diegenen die graag willen weten wat deze daguitstap ons gekost heeft: elk zo’n kleine 600 dalasi of 15 euro.
Met dit geld hebben we
- de bushtaxi (Banjul – Bakau, Bakau – Serrekunda, Serrekunda – Kololi, Kololi – Banjul) genomen
- de ingang voor de krokodillen en de apen betaald
- ontbijt, water, middageten en een drankje (+ traktatie voor onze gids) gekocht
- overheerlijk fruit (kokosnoot, mandarijnen, bananen, mango en ananas) gekocht

Steeds warmer wordende groetjes,

Jolien en Anneleen

1 opmerking:

  1. Jolien en Anneleen,
    Patrick zal wel eens overkomen om paard te rijden op het strand !! :-)
    Leuk dat je nu ook eens een ander Gambia zag.

    Groetjes
    Leen

    BeantwoordenVerwijderen